Gebouwd 1913
Architect J.A. van Straaten en B.A. Lubbers
Opdrachtgever Simon Philip Goudsmit
Monument Rijksmonument sinds 2001
Het is oorspronkelijk ontworpen door Jacques van Straaten (Utrecht, 1862 - Amsterdam, 1920) samen met B.A. Lubbers (Amsterdam, 1881- 1968). Door problemen in de persoonlijke levenssfeer van van Straten ontstaan er problemen met de directie van de Bijenkorf waardoor van Straten wordt ontslagen en Lubbers het werk voortzet. Het pand wordt over het algemeen toegeschreven aan J.A. van Straaten, maar Lubbers heeft al tijdens de bouw geclaimd de eigenlijke ontwerper te zijn van het gebouw, wat door de archiefstukken bij het NAi bevestigd lijkt te worden.
De eerste steen voor het gebouw wordt op 30 oktober 1912 gelegd en 1914 wordt de begane grond in gebruik genomen. In 1915, wat vertraagd door het uitbreken van de eerste wereldoorlog, wordt het hele gebouw in gebruik genomen als warenhuis.
Het gebouw heeft een voor die tijd modern betonskelet met een in neostijl, op barok en classicisme aansluitend met een traditioneel vormgegeven buitenzijde van natuursteen. Het is gebouwd naar voorbeeld van een vleugel van het het Parijse Louvre om de Franse grandeur en kunstzin van het nieuwe warenhuis te onderstrepen. In het midden staat een torentje en de sluitstenen boven de ingangen gedenken de oprichter, S(imon) P(hilip) G(oudsmit). Het gebouw behoort tot de 200 nieuwe rijksmonumenten van 2001.
Bij de uitbreiding van het pand in 1935 richting Warmoesstraat, zijn zowel de oudbouw als de uitbreiding georiënteerd op de grote centrale lichthal. Deze lichthal is toen voorzien van een stalen legraam met draadglas. In de jaren '70 is men van mening dat De Bijenkorf als een soort winkelcocon moest functioneren en zijn de ramen geblindeerd met kasten voor de ramen geplaatst en lamellen . Bij de verbouwing in 2005 is onder het motto van transparantie en openheid het daglicht weer teruggekeerd. De verbouwing is onder leiding van architect Kees Rijnboutt. Bovendien werd de winkel bij deze verbouwing weer verder uitgebreid van 17.000 tot 20.000 vierkante meter. De Amsterdamse Bijenkorf is met 20.000 m² de grootste vestiging van de warenhuisketen. In de zomer van 2008 is de 5e etage ook in gebruik genomen als restaurant met uitzicht over Amsterdam.
De in 1937 door D. Brouwer gerealiseerde naastgelegen magazijnruimte aan de Beursstraat is in 1991, met de overige bebouwing tot aan de Warmoesstraat, gesloopt en
vervangen door nieuwbouw van C. Dam. Zie hierover verder Dam 3 – 7.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, of mee wilt helpen met het aanvullen van de site, kun u deze hieronder vermelden. Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren. Foto's kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.